> Advanced Search
 
 
 

Εκδηλώσεις

     
         
 
Home Πολιτιστικά γεγονότα
 
 
Ο Πολιτισμός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήμος Ρόδου οργανώνει καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, με έμφαση στους καλοκαιρινούς μήνες, festival και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Παράλληλα πολλές είναι οι παραδοσιακές εκδηλώσεις και τα θρησκευτικά πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε όλο το νησί δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παραδόσεις και τα έθιμα του νησιού.

Ρόδος, ένα νησί Τέχνης και Πολιτισμού


Πολλές είναι οι εκδηλώσεις, υψηλού επιπέδου που διοργανώνονται στη Ρόδο και καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από κλασική μουσική και αρχαίο δράμα, εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι σύγχρονο χορό και κινηματογράφο, Πολλές από αυτές έχουν επιπλέον το προνόμιο να φιλοξενούνται σε μοναδικούς ιστορικούς χώρους κυρίως στην Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλά μνημειακά συγκροτήματα, σε μια προσπάθεια να προσδοθεί σ’ αυτά και μια λειτουργία κοινωνική.

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η Μεσαιωνική Τάφρος με το μοναδικό θέατρο της, το Νοσοκομείο των Ιπποτών όπου τώρα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο,η Παναγιά του Μπούργκου, η Παναγιά του Κάστρου, τα καταλύματα των Ιπποτών είναι μοναδικοί ιστορικοί χώροι που φιλοξενούν σήμερα πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πολλές είναι οι ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις,που κάθε χρόνο προσελκύουν το ενδιαφέρον των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Ενδεικτικά μερικές αυτές είναι:

  • Το Φεστιβάλ Ημέρες Μουσικής Ρόδου, ένα από τα πιο αγαπημένα φεστιβάλ μουσικής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Live Music Now - Yehudi Menuhin του Μονάχου, διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο για 12 συνεχή χρόνια μέσα στο μυσταγωγικό περιβάλλον της Μεσαιωνικής Πόλης.

  • Το Μεσαιωνικό φεστιβάλ της Ρόδου αποτελεί ένα νέο θεσμό που αναβιώνει μια σημαντική περίοδο της ιστορίας του νησιού. Θαρραλέοι ιππότες, άλογα, δράκοι και μάγισσες ζωντανεύουν στην παγκοσμίου εμβέλειας Μεσαιωνική Πόλη και στα μαγευτικά κάστρα ανά την ύπαιθρο, μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

  • Η Διεθνής Θερινή Ακαδημία Μουσικής αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ρόδου και προσφέρει τη δυνατότητα σε ανερχόμενους μουσικούς από όλο τον κόσμο να βελτιώσουν και να επιδείξουν τις δεξιότητές τους, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης καλλιτεχνών.

  • Καλοκαιρινό Φεστιβάλ στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στην τάφρο της μεσαιωνικής πόλης, στο μαγικό σκηνικό που δημιουργούν οι επάλξεις και οι πύργοι του τείχους, διοργανώνονται όλο το καλοκαίρι συναυλίες και παραστάσεις θεάτρου και χορού.

  • Η Ρόδος τιμά τις γιορτές του Καρναβαλιού από αρχαιοτάτων χρόνων. Άρματα, μασκαράδες, ξυλοπόδαροι και κλόουν ξεχύνονται κάθε χρόνο στις κεντρικές πλατείες της.
 

Για πληροφορίες σχετικά με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ρόδο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Ροδίων : www.rhodes.gr ή απευθυνθείτε στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ρόδιων Π.Ο.Δ.Ρ.
Τηλ. +302241027427, podr@rhodes.gr , info@rhodes.gr

Θρησκευτικά Πανηγύρια & Παραδοσιακές Γιορτές


Με αφορμή τον εορτασμό του εκάστοτε αγίου, στα χωριά της Ρόδου διοργανώνονται θρησκευτικές πανηγύρεις & ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που προσελκύουν πλήθη επισκεπτών που θέλουν να γνωρίσουν τις παραδοσιακές γιορτές του νησιού. Στις μεγαλύτερες πανηγύρεις του νησιού συγκαταλέγονται οι εξής:

15 Αυγούστου: Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κρεμαστή,στο Βατι &το Ασκληπειο στην Νότια Ρόδο και σε πολλά αλλά εξωκλήσια και ναούς
8 Σεπτεμβρίου: της Παναγίας Τσαμπίκας, στο ομώνυμο μοναστήρι στην κορυφή του λόφου στον Αρχάγγελο, καθώς και στο γραφικό εκκλησάκι στο Σκιάδι, 30 Ιουλίου: του Αγίου Σύλα (Σουλά κατά τους ντόπιους), με ποικίλες εκδηλώσεις στο πευκοδάσος κοντά στο χωριό Σορωνή.
17 Ιουλίου: Της Αγίας Μαρίνας στο Παραδείσι, την Απολακκιά & τα Κοσκινού
27 Ιουλίου: Tου Αγίου Παντελεήμονος γίνεται ένα από τα πιο γραφικά πανηγύρια του νησιού, στο ορεινό χωριό Σιάννα.
6 Αυγούστου: γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο μικρό εξωκκλήσι κοντά στο χωριό Φάνες.

Εορτασμός του Πάσχα


O εορτασμός του Πάσχα πραγματοποιείται κάθε χρόνο με κατάνυξη και σύμφωνα με τα παραδοσιακά έθιμα, σε όλο το νησί της Ρόδου.

Εξαιρετική εμπειρία είναι η περιφορά του Επιτάφιου του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Φανουρίου, στα στενά της Μεσαιωνικής Πόλης. Εντυπωσιακός είναι και ο εορτασμός της Ανάστασης με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα της στην εκκλησία του Ευαγγελισμού στο Μανδράκι (στο κέντρο της Πόλης), ενώ στα μοναστήρια και τα χωριά τη ενδοχώρας, επικρατεί μια πιο παραδοσιακή ατμόσφαιρα .

Πολλές είναι επίσης οι γιορτές που διοργανώνονται στις γεωργικές περιοχές, και είναι αφιερωμένες στα προϊόντα κάθε περιοχής, όπως πχ η γιορτή κρασιού στην Εμπωνα,η γιορτή του Καρπουζιού στην Απολλακιά, κ.α

Για πληροφορίες σχετικά με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ρόδο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Ροδίων : www.rhodes.gr ή απευθυνθείτε στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ρόδιων Π.Ο.Δ.Ρ.
Τηλ. +302241027427, podr@rhodes.gr , info@rhodes.gr
 
     
 
Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού Ρόδου
 
     
 
 
 
     
 
back