> Advanced Search
 
 
 

Μουσεία και πολιτιστικοί χώροι

     
         
 
Home Τι να δείτε και να κάνετε
 
 
Στην Ρόδο κάθε πέτρα, κάθε γωνιά της πόλης, κρύβει ένα μικρό κομμάτι από την μακραίωνη, 2400 χρονών ιστορία του νησιού.

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων η Ρόδος γνώρισε πολλούς πολιτισμούς που άφησαν τα αχνάρια τους στο νησί, από τους Αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, του Ιππότες του τάγματος στου Αγίου Ιωάννη τους Οθωμανούς και τους Ιταλούς.

Η Ρόδος είναι μύθος, ιστορία, ένα μωσαϊκό από εικόνες του χθες του σήμερα, σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο!Σας καλούμε να γνωρίσετε και αισθανθείτε και να ζήσετε την μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Ρόδου.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ


Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στο μεσαιωνικό κτίριο του νοσοκομείου των Ιπποτών. Η οικοδόμησή του άρχισε το 1440 από τον Μεγάλο Μάγιστρο de Lastic με χρήματα που άφησε ο προκάτοχός του Fluvian αλλά ολοκληρώθηκε 49 χρόνια αργότερα από τον Μάγιστρο D' Aubusson.

Το κτίριο περιλαμβάνει εσωτερική αυλή που πλαισιώνεται από διώροφη στοά, στην οποία ανοίγουν οι αίθουσες και οι αποθήκες του Μουσείου.

Ενδιαφέροντα ευρήματα που χρονολογούνται από όλες τις περιόδους της ιστορίας του νησιού, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών, εκτίθενται στον κήπο και στα έξι δωμάτια του ορόφου.

Στον κήπο ο επισκέπτης μπορεί να δει τα γλυπτά και επιτύμβιες στήλες των ελληνιστικών χρόνων. Διάφορες αγάλματα και θραύσματα των ταφικών μνημείων είναι επίσης στην έκθεση στο αίθριο του Μουσείου. Το Μουσείο στεγάζει τις εξής συλλογές:

  • μικροαντικείμενα από ταφικά σύνολα την αρχαία Ιαλυσό και την αρχαία Κάμειρο της Γεωμετρικής και κλασικής περιόδου: αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα, βάζα και μικρά αντικείμενα.
  • Μια συλλογή των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών γλυπτών.
  • Ψηφιδωτά δάπεδα της Ελληνιστικής εποχής από την πόλη της Ρόδου και της παλαιοχριστιανικής περιόδου από την Κάρπαθο.
  • επιτύμβιες πλάκες της περιόδου των Ιπποτών με ανάγλυφες παραστάσεις των νεκρών ή των όπλων τους.

Μερικά από τα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου είναι:

  • η επιτύμβια στήλη της Κριτούς και Τιμαρίστας του 5ου αι. π.Χ. από την Κάμειρο και η στήλη της Καλλιαρίστας από τη Ρόδο του 4ου αι. π.Χ.,
  • το κολοσσικό κεφάλι Ηλίου, αντιπροσωπευτικό έργο του ροδιακού μπαρόκ,
  • το αγαλματίδιο της Αφροδίτης λουομένης κ.α

Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης


Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης περιλαμβάνει εκτεταμένες συλλογές ζωγραφικής και χαρακτικής, καθώς και πολλά γλυπτά, σχέδια και ντοκουμέντα.

Οι ενότητες ζωγραφικής και χαρακτικής εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της, συχνά μάλιστα με έργα που ανήκουν στα σπουδαιότερα της συνολικής προσφοράς τους και τα οποία έχουν επιλεγεί έτσι ώστε στο σύνολό τους να αφηγούνται εύγλωττα την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Η κεντρική ιδέα που διατρέχει τη σύσταση των συλλογών είναι να εξιστορηθεί η Ελλάδα όπως ζει στα μάτια και στις ψυχές των εικαστικών καλλιτεχνών της, του εικοστού αιώνα.

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης εκφράζει την άποψη μιας Ελλάδας που πιστεύει στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και ταυτόχρονα στον παγκόσμιο χαρακτήρα της. Τρία κτίρια συνθέτουν το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου Πινακοθήκη το ιστορικό κτήριο, που βρίσκεται στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης στην Πλατεία Σύμης στεγάζει την συλλογή των χαρακτικών και μέρος απότην μόνιμη συλλογή γλυπτικής του Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης.

Στο χώρο αυτό, γνωστό στο κοινό της Ρόδου ως Πινακοθήκη, φιλοξενούνται πολλές περιοδικές εκθέσεις γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών.

Πλατεία Σύμης 2, Είσοδος Μεσαιωνικής Πόλης, τηλ: 22410-23766

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης


Από το 2000 το Μουσείο χρησιμοποιεί ως εκθεσιακό του χώρο και το κτήριο του Παλιού Συσσιτίου, στην οδό Σωκράτους, στον πιο κεντρικό δρόμο της Μεσαιωνικής Πόλης.

Εκεί φιλοξενείται η συλλογή με τουςχάρτες και τα χαρακτικά της Ρόδου και των νησιών της Δωδεκανήσου,δωρεά της κας Zoe York.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης κατά περιόδους διοργανώνει εκθέσεις έργων νέων καλλιτεχνών.

Σωκράτους 179, Μεσαιωνική Πόλη, τηλ: 22410-77071

Νέα Πινακοθήκη – Νεστορίδειο


Το 2002, ολοκληρωθήκαν οι απαραίτητες εργασίες μετατροπής του πολυώροφου οικοδομήματος, δωρεά των Ιωάννη και Πάολας Νεστορίδη, ώστε αυτό να αποτελεί πλέον το νέοαπόκτημα του Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης.

Από τότε η μόνιμη συλλογή πινάκων και γλυπτών του Μουσείου στεγάζεται εκεί. Το κτίριο βρίσκετε στην γραφική 'Πλατεία με τις 100 Χουρμαδιές', δίπλα από το ιστορικό ξενοδοχείο των Ρόδων. Διαθέτει επίσης ένα μικρό ανοιχτό αμφιθέατρο καθώς και αίθουσα διαλέξεων.

Στο εντυπωσιακό αυτό οίκημα, τη Νέα Πινακοθήκη,διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα προστέθηκε μια κεντρική πτέρυγα, ένα κτίριο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής που μαζί με τον κύριο χώρο του Νεστοριδειου, αποτελεί σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ζωής της Ρόδου, φιλοξενώντας σε τακτική βάση υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις , εκθέσεις και συμπόσια..

Πλατεία Γ. Χαρίτου - ''100 Χουρμαδιές'' τηλ: 22410-43780-82 www.mgamuseum.gr, info@mgamuseum.gr

 
     
 
 
 
     
     
 
photos
 
     
 
Grave stele of Krito and Timarista
Grave stele of Krito and Timarista
Marble head of Helios
Marble head of Helios
     
     
 
 
 
 
     
 
back